Wednesday, June 13, 2007

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 4000 ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ!!!

Πέμπτη 14 Ιουνιου 2007




•Υπολειτουργεί το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΔΠΘ λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανήματα
Στον αέρα 4.000 καρκινοπαθείς της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.
Στο έλεος του Θεού βρίσκονται 4000 καρκινοπαθείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Μιχάλη Κουκουράκη, περισσότεροι από 4000 ασθενείς ετησίως, εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αγωνιούν καθημερινά ακόμη και για τη συνέχιση της θεραπείας τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του ΔΠΘ, κ. Μιχάλης Κουκουράκης, το τμήμα αυτό, που εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λειτουργεί με δύο γιατρούς και… δυόμισι τεχνολόγους, ενώ εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας προς υπογραφή σχετικό έγγραφο για την απόκτηση μηχανημάτων μέσω των ΣΔΙΤ, ύστερα από υπουργική απόφαση.
Το τμήμα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας είναι το μοναδικό στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στοχεύει στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από μυοπλασίες - καρκίνο. Η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη για τους ασθενείς, γιατί πέρα από τη δυσκολία της ως θεραπεία, λόγω της τοξικότητας που έχει, ο ασθενής πρέπει να πηγαινόρχεται καθημερινά για ένα διάστημα που μπορεί να φτάσει και τον 1.5 μήνα. Υποβάλλονται δηλαδή σε μια ταλαιπωρία φυσική που είναι απίστευτη αν έρχονται από τη Δράμα ή το Ορμένιο, καθώς είναι το μόνο τμήμα που υπάρχει. ¶ρχισε τη λειτουργία του το 2003 και δεν είναι πλέον αναγκασμένοι οι καρκινοπαθείς να μεταφέρονται οικογενειακώς για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται.
Το τμήμα εξυπηρετεί περίπου 500 νέους ασθενείς ετησίως από την ΑΜΘ και επανεξετάζει γύρω στους 3.000 με 4000 ασθενείς ετησίως. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τρομακτικά και αφορούν δύο κυρίως τομείς: Την έλλειψη προσωπικού και την ύπαρξη ελάχιστου αριθμού μηχανημάτων που απαιτούνται για τη θεραπεία» δηλώνει ο κ. Κουκουράκης και εξηγεί ότι το τμήμα λειτουργεί με δύο γιατρούς μόνο, εκ των οποίων ο ένας γιατρός είναι με σύμβαση τη στιγμή που π.χ. το «ΑΤΤΙΚΟ» νοσοκομείο της Αθήνας έχει 9 ειδικευμένους με το μισό φόρτο δουλειάς σε σχέση με το Τμήμα της Αλεξανδρούπολης. «Λειτουργούμε με 2,5 τεχνολόγους τη στιγμή που χρειάζονται 10. Δεν έχουμε δηλαδή δικαίωμα να πάθουμε ούτε απλό συνάχι, όχι να αρρωστήσουμε».
Εκτός από την έλλειψη προσωπικού υπάρχει και έλλειψη μηχανημάτων, ο Γραμμικός Επιταχυντής είναι το μηχάνημα που κάνει τη θεραπεία των ασθενών. Τέτοιο μηχάνημα διαθέτει ένα και μοναδικό όλη η περιοχή της ΑΜΘ τη στιγμή που όλα τα αλλά νοσοκομεία που κάνουν θεραπείες καρκίνου, έχουν από δύο και πάνω. «Μας αντιμετωπίζουν σαν δεύτερης κατηγόριας περιοχή», δηλώνει ο κ. Κουκουράκης και σημειώνει: «Το μηχάνημα που έχουμε είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν. Η ποιότητα θεραπείας είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή αλλά είναι και ευαίσθητο. Μια φορά το μήνα θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του για να γίνει συντήρηση». Έτσι, οι ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους πολλές φορές ακόμη και για μια ολόκληρη εβδομάδα. «Αν η πιθανότητα να κάνουμε καλά τον ασθενή είναι «Α» αυτή υπο-πολλαπλασιάζεται. Καταλαβαίνετε τι τρομακτικό κόστος είναι για εμάς να έχουμε μπροστά μας τον ασθενή και να του λέμε “τώρα κάνε το σταυρό σου να μην χαθεί αυτή η πιθανότητα που έχεις για θεραπεία” ή να πρέπει να κάνουμε επείγουσες χημειοθεραπείες στους ασθενείς που έχουν αιμορραγίες κ.λπ. να μην μπορούμε και εξαιτίας αυτού να πεθαίνουν».
Η αγορά ενός δεύτερου μηχανήματος κρίνεται απαραίτητη. Το κόστος του είναι μεγάλο, αλλά ελάχιστο σε σχέση με αυτό που προσφέρει στην υγεία των ασθενών. «Ένα τέτοιο μηχάνημα κοστίζει γύρω στα 3 -3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως το κόστος αποσβένεται μέσα σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί, γιατί το νοσοκομείο εισπράττει από το τμήμα της ακτινοθεραπείας γύρω στο 1 εκατ ευρώ ετησίως. ¶ρα δεν είναι θέμα κόστους». Ένας ασθενής για να υποβληθεί σε θεραπεία είναι αναγκασμένος, υπό τις παρούσες συνθήκες, να κλείνει ραντεβού για θεραπεία τον Ιούνιο. «Δεν μας φτάνει το ένα μηχάνημα. Πως θα πω στον ασθενή που έχει καρκίνο κάτσε με τον καρκίνο σου δυο μήνες και μετά έλα να σου κάνω θεραπεία αν δεν θα έχει κάνει μεταστάσεις μέχρι τότε;», αναρωτιέται ο κ. Κουκουράκης, ο οποίος τρία χρόνια τώρα ενημερώνει τις ηγεσίες του Υπουργείου. «Η ιστορία έχει κολλήσει στο υπουργείο, δηλαδή στη γραφειοκρατία, εδώ και ένα χρόνο. Έχουμε στείλει τα έγραφα, τα βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ είναι Αλεξανδρούπολη και δεν είναι Αθήνα, όπου μπορεί ο ασθενής να επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Δεν έχουν την πολυτέλεια οι εδώ καρκινοπαθείς να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα ή σε άλλα νοσοκομεία. Εδώ είναι ένας νευραλγικός τομέας της Ελλάδας δίπλα στην Τουρκία και δεν βλέπουμε να συγκινούνται οι άνθρωποι του υπουργείου», καταλήγει, έχοντας έντονη την αγωνία για το μέλλον των 4.000 ασθενών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. ΠΗΓΗ:ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

No comments: